Tutobies section by NF


THE OWNER


WeChat


Disable Right Click (without text) & Disable Highlight
Wednesday, August 22, 2012 • 3:27 PM • 2 comment{s}
Assalamualaikum.

Ok, sekarang nie saya nak wat tutorial 2 dalam 1. Ceh dah macam nescafe 3 dalam 1 pulak xD Dulu saya ade wat tutorial disable right click dgn disable highlight, tapi masalahnyer code disable right click tu ade text dan code disable highlight tu x jadi. Jadi saya wat baru jelah code disable right click dgn highlight ^^ Okay let's start.

Classic Template (Disable Right Click & Disable Highlight)


  • Dashboard > Template
  • Ctrl+F, cari code <head>
  • Copy code di bawah dan paste kat bawah <head>
Disable right click

<script language=javascript>
<!--

//Disable right click script III- By Renigade (renigade@mediaone.net)
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com


var message="";
///////////////////////////////////
function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}}
function clickNS(e) {if
(document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) {
if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}}
if (document.layers)
{document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;}
else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;}

document.oncontextmenu=new Function("return false")
// -->
</script>

Disable highlight


<script type="text/javascript">

/***********************************************
* Disable select-text script- © Dynamic Drive (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

//form tags to omit in NS6+:
var omitformtags=["input", "textarea", "select"]

omitformtags=omitformtags.join("|")

function disableselect(e){
if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)
return false
}

function reEnable(){
return true
}

if (typeof document.onselectstart!="undefined")
document.onselectstart=new Function ("return false")
else{
document.onmousedown=disableselect
document.onmouseup=reEnable
}

</script>

Template Designer (Disable Right Click)


  • Dashboard > Design > Add a Gadget > HTML Javascript
  • Copy code kt atas tu dan pastekan kt HTML Javascript 
Template Designer (Disable Highlight)

  • Dashboard > Design > Edit HTML
  • Ctrl+F, cari kod <head>
  • Pastekan kod highlight korang kat bawah <head>.
Senang jek kann? Kalau x jadi bagitau kat comment yea :D Kot2 saya boleh tolong ker, hehe n_n

Kejap lagi saya nak bagi freebies ~ ^^

Labels: , ,



Blogger Mieraa Meyaa said...

Thanks adik :) Good Luck PMR :3

 
Blogger Nurul Nurfarahin said...

most welcome. thank youu :D

 

Post a Comment